Vastenretraite bij de Clarissen in Megen


Op Weg naar Pasen: ‘van woestijn naar belofte ...' 


ma 25 - do 28 maart 2019Programma 


Deze dagen staan aan het begin van de 40-dagentijd, ofwel de vastentijd. We lezen het verhaal over de woestijnervaring van Jezus uit het evangelie van Lucas en we staan stil bij de betekenis, die deze ervaring kan hebben voor ons dagelijkse leven. Een weg van leren denken met het hart en aanvoelen met ons verstand.


We lezen het verhaal van de beproeving van Jezus in de woestijn uit het evangelie van Lukas. Dit verhaal staat aan het begin van de vastentijd. De tekst is kort, maar rijk aan inhoud. Het gaat om de verleiding van macht en materie en het verlangen naar minne. Hoe dit verhaal uiteindelijk te verstaan ? En kan het iets betekenen voor ons eigen leven ? 

Door deze oude teksten zorgvuldig samen te lezen en erbij stil te worden, kunnen we ook het verlangen horen dat in onszelf gaat weerklinken. Bewust omgaan met verlangen én verleiding kan de belofte in dit verhaal dichterbij brengen. Geen management-doelstelling, maar een ervaring die ons leven tot vervulling kan brengen.


We komen op maandagmiddag bij elkaar en vertrekken donderdag na de middagmaaltijd. In de ochtend lezen we samen de tekst, ‘s middags verwerken we onze leeservaring in beeld, verhaal en poëzie. ‘s Avonds mediteren we. Een sterke steun bij deze dagen zijn het dagritme van de zusters en het samen bidden in de kerk. En er is ruime gelegenheid om te genieten van de natuur en te wandelen langs de Maas. 


Begeleiding : Jo Beckers en Macair Wegman ofm.cap 


Stille omgang met de psalmen

in de St. Sixtusabdij Westvleteren

van wo 14 tot en met zo 19 mei 2019Pelgrimspsalmen : Psalm 125 - 129


Liederen voor onderweg


 

Voor menig pelgrim is aankomen in Santiago de Compostella een indrukwekkende ervaring en de vervulling van een diep verlangen.  Vele anderen zijn gefascineerd door Franciscus en Clara en trekken in hun voetspoor door Umbrië. 


Ook de Bijbel kent zijn geliefd pelgrimsoord: Jeruzalem. Daarvan getuigen de vele liederen en psalmen die er speciaal voor gecomponeerd zijn.  Jeruzalem, stad van Vrede, dé heilige stad bij uitstek: ' Ja, daarheen richten zich onze voeten! '  Maar de werkelijkheid van nu én van toen laat zien hoe ver we van die droom verwijderd zijn ...  Dat geeft deze psalmen een extra lading.


We concentreren ons deze dagen op de tweede reeks van pelgrimsliederen : de psalmen 125-129.       


‘s Ochtends kijken we met aandacht naar hun poëtische vorm en komen zo stap voor stap op het spoor van de innerlijke dynamiek en de kracht van deze liederen.

‘s Middags staan we stil bij de vraag, wat deze psalmen ons hier en nu te zeggen hebben in de vorm van een contemplatieve dialoog.  We delen onze persoonlijke leeservaring met de psalm. Dat doen we in alle rust door met aandacht naar elkaar te luisteren. Een aantal symbolische foto’s kunnen ons daarbij helpen. Zo leren we de waarde van deze psalmen kennen voor ons eigen concrete leven van alle dag. Als steun voor onderweg. Op zondagochtend sluiten we na de Eucharistieviering af met een evaluatie.
Programma


 3.30 u. Nachtwake 

                (vrije deelname)

14.15 u.  Noon

 7.00 u. Lauden

15.00 u. Contemplatieve Dialoog

 7.30 u. Ontbijt en afwas in stilte

17.15 u. Vespers

 8.30 u. Terts en Eucharistie

18.00 u. Maaltijd en afwas

10.00 u. Leesronde

18.30 u.  Vrije tijd

12.15 u. Sext

19.30 u. Completen

12.30 u. Maaltijd en afwas

20.00 u.  Frisdrank of trappist in de gastenzaal

13.15 u. Vrije tijd

21.00 u.  Nachtstilte
Praktische informatie


Kosten : Voor de begeleiding € 150, contant te voldoen aan de begeleider.

Voor het verblijf € 40 per etmaal, te voldoen bij de gastenbroeder. 

U kunt bij hem met pin betalen.


Verblijf : U zorgt zelf voor handdoeken en persoonlijk toiletgerief. Elk bed is voorzien van een dekbed. Overtrek + hoeslaken + kussensloop kunnen gehuurd worden à € 5,00.


Openbaar

vervoer : Bereikbaar met openbaar vervoer vanaf station Poperinge:
Belbus 69 (tel : 0032 59 56 52 56) (inlichtingen: www.delijn.be)


Datum : Woensdag 15 mei 2019 vanaf 14.30 uur

tot en met zondag 19 mei 2019 12.00 uur.


Aanvang : We starten met kennismaken op woensdag om 15.30 uur.